Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КЗК проверява компанията за споделени пътувания "Такси Максим"

КЗК проверява компанията за споделени пътувания "Такси Максим"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е открила производство срещу руската компания за споделени пътувания "Такси Максим". То е по Закона за защита на конкуренцията, а регулаторът не е публикувал подробна информация.

По всичко личи обаче, че "Такси Максим" ще мине през същата процедура, по която мина и американската Uber в България, след като двете предоставят на практика една и съща услуга. В производството не е упоменат инициатор, което най-вероятно означава, че КЗК се е самосезирала.

За разлика от Uber "Такси Максим" се брандира като таксиметрова компания, но на практика не е – фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време пожелае, без да бъде обвързан с договор. По същия начин оперираше и Uber в България (както и навсякъде другаде по света), което доведе до спиране на операциите на компанията през 2015 г. - по-малко от година след като тя беше започнала дейност. "Такси Максим" от своя страна получи далеч по-дълъг картбланш. Според сайта на компанията тя работи в България от 2014 г.

Откриването на производството идва едва ден след като стана ясно, че Uber е загубила делото за отмяна на забраната на КЗК на първа инстанция пред ВАС.

Коя е "Такси Максим"

"Такси Максим" е руска компания, основана през 2003 г. Подобно на Uber компанията не твърди, че таксиметрова компания, а че разработва "иновативни технологии за поръчка на такси, които правят услугата по-модерна и по-безопасна". "Такси Максим" обаче все пак се брандира като таксиметров превозвач, докато Uber се разграничава от определението.

Моделът на "Такси Максим" е почти идентичен с този на Uber, като всеки може да превозва пътници, когато поиска, със собствената си кола. Поръчката на кола става чрез мобилно приложение, а желаещите да станат шофьори също го правят по електронен път чрез заявка. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 06 Март 2019 13:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.