Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брюксел отговаря на Медведев: Не е наша работа да даваме гаранции

Брюксел отговаря на Медведев: Не е наша работа да даваме гаранции

Не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения. Това заяви днес високопоставен представител на ЕК по повод поисканите от руския премиер Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода „Турски поток“ през България.

„Ролята на Комисията е да прилага договорите, в този случай – да гарантира, че законодателството на вътрешния газов пазар се прилага стриктно от страните членки, независимо от вноса и енергийната инфраструктура“, заяви източникът пред кореспондента на Радио Свободна Европа Рикард Йозвяк.

За подобни гаранции се обявиха БСП и „Атака“, която е част от управляващата коалиция.

„От срещата между г-н Медведев и г-н Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България, докато не получи гаранции от ЕК“, посочи лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целият процес“, добави тя. По думите й иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като договорено споразумение между двете страни.

Лидерът на „Атака“ Волен Сиделов пък заяви, че не бива да се позволява външен натиск да „се намеси и да спре „Турски поток“. "Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това "Турски поток“ да бъде гарантиран", каза Сидеров

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники