Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно, сочи проучване

Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно, сочи проучванеснимка: economic.bg

Все повече хора с висше образование ще работят занапред на позиции за по-ниско образование. Прогнозите са и в средносрочен, и в дългосрочен план да се търсят най-вече хора със средно специално образование. Това е един от изводите, направен при представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г. Прогнозите са направени от изследователски екип по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи БТА.

През 2022 година се очаква броят на хората с висше образование, които ще бъдат ангажирани на позиции, изискващи по-ниско образование, да е 41.6 хил., а през 2032 година - 53 хил.

През 2022 година ще са необходими близо 1.5 млн. души със средно професионално образование. Тогава се очаква заетите във възрастовата група от 15 до 64 години да са 2 965 700, тоест с 3.4 на сто по-малко от 2018 г., каза министър Бисер Петков.

Положителна е тенденцията до 2032 г. за нарастване ролята на преработващата промишленост, която измества търговията от първото място по брой заети.

Той посочи, че през 2032 г. най-голяма заетост се прогнозира при професиите продавачи в магазините - 162 900 заети, при административните специалисти - 121 хил. заети, водачите на тежкотоварна автомобили и автобуси - 105 600, работници в преработващата промишленост - 92 600 заети, и работници в добивната промишленост и строителството - 73 700.

По думите на министъра се очертава недостиг от кадри със средно образование около 94 хил., който вероятно ще бъде запълнен от хора с по-високо или по-ниско образование. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при хората с основно и по-ниско образование и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити.

Ралица Ганева посочи, че тепърва ще се усещат негативните демографски процеси на пазара на труда, следващите една-две години вероятно няма да има промени заради относително оптимистичните прогнози за икономическия растеж, но от 2022 година процесите ще се усетят.

Очаква се почти всеки трети зает да работи в София. В дългосрочен хоризонт картината не се променя, навсякъде броят на заетите ще намалява, като всеки втори през 2032 година в страната ще работи в София, Пловдив или Варна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники