Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България

Ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в Българияснимка: bnr.bg

Въпреки пандемията Covid-19 за първите десет месеца на година от Агенцията по заетостта отчитат ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България. Това се дължи най-вече на поетите ангажименти на страната ни във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти като „Балкански поток“, например.

Коронакризата удари най-вече търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост у нас. Особено драстичен е спадът при тези, които идват за срок до три месеца.

Данните на Агенцията показват, че от началото на годината до края на октомври е предоставен достъп до пазара на труда в България на 4270 граждани от трети държави. За сравнение, за същия период на миналата година те са били много по-малко – 2812 души, каза за „Хоризонт“ директорът на дирекция „Международна трудова миграция и посредничество“ в Агенцията Лили Георгиева.

Над 1700 са решенията, свързани с т.нар. „вътрешнокорпоративен трансфер“ във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти на територията на България, докато за същия период на миналата година те са малко над 30 души.

Отново с тази тенденция е свързан и фактът, че най-много са постановените от началото на годината решения за внос на работна ръка от Русия – над 1300. На второ място е Турция, следва Украйна. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови