Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всеки 10 българин полага тежък физически труд

Всеки 10 българин полага тежък физически труд

Около 10% или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, показват данни от анализ на Евростат за спецификата на трудовите условия в страните на ЕС през 2017 г. Според данните около 28% от българите работят изправени, също толкова (28 на сто) упражняват труд в условия на умерени физически усилия, а други 34% работят в седнало положение.

Като изцяло отрицателна оценяват организацията на работното място и свързаните с това здравословни проблеми около 20% от българите. Болшинството от работещите – 60% - оценяват като задоволителна работната среда и организацията на труда. Други 20% от анкетираните пък оценяват условията си на труд като "отлични".

По данни на НСИ у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24 процента, са били заети в преработващата промишленост - около 700 хиляди души, припомня БТА.

Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия - около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването - 142 хиляди, в строителството - 122 хиляди в администрацията - 117 хиляди, в държавното управление - около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост - 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти - 21 550.

Около 40% или почти 4-ма от всеки 10 работник в ЕС са се трудили в седяща поза, показват още данните на Евростат - офис-работници, шофьори, компютърни специалисти, административен персонал и др.

Всеки пети европеец или 20% от работната сила в ЕС пък са работили в изправена поза - учители, контрольори, работници в промишлеността, селскостопански работници, търговци и др. Други 30% са работили умерен физически труд, а 10 на сто от европейците са полагали труд в тежки условия.

Най-висок дял на европейци, които са работили в условия на тежък труд е регистриран в Гърция – 22%, Полша – 16%, Унгария и Хърватия - по 15% и др. Най-нисък дял на хора, работещи тежък физически труд, е отчетен в Малта - 6 на сто, Дания - 7 на сто, Холандия и Норвегия - по 8 на сто и др. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 02 Май 2019 15:09
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.