Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата

1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризатаснимка: bnr.bg

1231 чужди граждани от трети страни са намерили работа у нас по време на кризата заради пандемията от коронавирус. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на парламентарен въпрос.

По данни на Агенцията по заетостта в периода от 13 март до 15 май са подадени общо 1455 заявления/декларации за предоставяне на достъп до пазара на труда на граждани на трети държави по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Такъв достъп е предоставен на 1231 лица, от които 332 са за сезонна заетост.

От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми, свързани с достъпа на пазара на труда на граждани на трети държави.

По време на пандемията беше наложена пълна временна забрана за влизане на чужденци, независимо от тяхното гражданство, у нас. Тази забрана не важеше за лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната, както и за граждани на трети държави, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната.

България бе и една от малкото държави, в които влизането на сезонни земеделски работници, погранични и такива в сферата на туризма, също не беше забранено.

За да се избегнат недоразумения и напрежение по повод изтичането на документи на чужденци по време на извънредното положение у нас, Министерството на труда и социалната политика предложи промени в Закона за чужденците, според които ако на чужд гражданин с разрешено продължително пребиваване му изтичат документите, то те автоматично биват продължени със срок до три месеца след отмяна на извънредното положение.

Именно с такава цел с 6 месеца е удължен и срокът на валидност на разрешенията за постоянно, дългосрочно и продължително пребиваване на чужденци, допълва още министър Сачева в отговора си.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.