Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Реализацията на АЕЦ «Белене» ще увеличи енергийната сигурност в целия регион

Теменужка Петкова: Реализацията на АЕЦ «Белене» ще увеличи енергийната сигурност в целия регион

"Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна тенденция в целия Европейски съюз." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри международната конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" в гр. Варна днес.

"Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион", допълни министър Петкова. Пред участниците във форума тя припомни напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и изрази надежда, че тя може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри. Петкова поясни, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени. "Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност", посочи още Петкова.

Тя изтъкна и икономическата роля на проекта за създаване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и развитието на региона.

Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера, изтъкна Петкова и припомни свършеното до момента за изпълнението на този приоритет: удължаването на живота на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и изпълнението на мерките за шести блок.

По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 05 Юни 2019 12:25