Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Втори сме по ръст на заплатите в ЕС през първото тримесечие на 2019 г.

Втори сме по ръст на заплатите в ЕС през първото тримесечие на 2019 г.снимка: investor.bg

В България има рязко ускоряване на растежа на заплатите през първото тримесечие на 2019-а година до 12.7% след тяхно увеличение със само 4.8% в края на изминалата година. Преди нас е само Румъния, където повишаването на заплащането на труда е нараснало с 16,4%. Това показват обявените днес данни от „Евростат" за разходите за труд в ЕС.

Данните на "Евростат" показват, че най-стабилно повишаването на заплатите в България през периода януари - март 2019-а година е отчетено в сферата на услугите (скок с 13.,1% на годишна база), следвана от индустрията (увеличение с 11.0%) и строителството (с 8.3%).

Общите часови разходи за труд също регистрират значително нарастване в сектора на услугите (повишение с 13.1%), следва индустрията (с 11.4%) и строителството (нарастване с 8.4%).

Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също нарастват много силно с цели 12,9% спрямо първото тримесечие на 2018-а година и след повишение с едва 5,1% през четвъртото тримесечие на предходната година. И тук нашата страна е изпреварена единствено от Румъния, където общите разходи за труда нарастват през първото тримесечие с 16,3 на сто.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през първото тримесечие на годината с 2.5% след слабо повишение с 2.3% в края на предходната година, докато в рамките на целия ЕС растежът се забавя до 2.7% от 3.0% през последните три месеца на 2108 година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники