Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Алкохолът и цигарите в България са най-евтини в ЕС

Алкохолът и цигарите в България са най-евтини в ЕС

Алкохолът и цигарите в България са били най-евтини сред страните членки на ЕС през 2018 г., но цената на млякото, сиренето и яйцата почти се доближава до средното равнище в съюза, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Ценовите равнища на алкохола у нас са се равнявали на 74% от средното равнище в съюза, колкото и в Румъния. Цената на тютюна пък е била 49% от средното ниво в ЕС, сочат данните на европейската статистика. Най-скъпо алкохолът и цигарите излизат съответно във Финландия със 182% от средното ниво в ЕС и Великобритания с 204% от средното в съюза.

В същото време обаче цената на млякото, сиренето и яйцата се е равнявала на 98% от средното равнище в съюза, което поставя страната ни на десето място сред страните членки. Най-скъпо тези хранителни продукти са излизали в Кипър със 136% от средното ниво в ЕС, а най-ниска е цената им в Полша със 71% от средното ниво в ЕС.

България е на трето място в съюза и по най-ниски цени на хранителните стоки и безалкохолните напитки със 76% от средното равнище в ЕС, като те излизат по-евтино само в Румъния и Полша, съответно 66% и 69% от средното равнище в съюза. Най-високи са били цените в Дания със 130% от средното ниво.

Цената на хляба и зърнените култури в България е втората най-ниска в ЕС с 62% от средното равнище, като тя е по-ниска само в Румъния – 54% от средното. Най-скъпо тези продукти са излизали в Дания със 152% от средното равнище в ЕС.

Българите купуват и второто най-евтино месо в съюза с 64% от средното ниво, като преди страната ни са само Румъния и Полша с 63% от средното равнище на цените в ЕС. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.