Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Ние ще решим с кого да преговаряме за АЕЦ "Белене"

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

"Ние ще решим с кои компании бихме искали да водим преговори за АЕЦ "Белене" и тях ще поканим да дадат обвързваща оферта." Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод изтичащия на 19 август срок, в който кандидатите да достроят атомната централа без държавна гаранция трябва да подадат заявления.

Петкова отклони въпроса за това дали вече има подадени заявления и призова да се изчака крайният срок.

Досега потенциален интерес са заявявали Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и руската "Росатом", а като изпълнители на дейности, но не и инвеститори, са се представяли френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик".

"Поставили сме срок процедурата да приключи в рамките на 12 месеца", каза Петкова и добави, че проектът "е необходим за енергийната сигурност на страната в следващите години".

Запитана дали може да има реакция от Брюксел, ако "Росатом" спечели, Петкова изключи този вариант, защото процедурата е съгласувана с Европейската комисия и България е готова да предостави всяка информация при поискване. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.