Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нов завод за 7 милиона лева отвори врати в Петрич

Нов завод за 7 милиона лева отвори врати в Петричснимка: bnr.bg

Шведско-швейцарски концерн за производство на продукти за електроснабдяване и индустриална автоматизация продължава развитието на своя бизнес в България, разкривайки нов завод в Петрич. Той е втори за компанията в града и се очаква да осигури нови 420 работни места до края на 2020 година. Така общият брой на служителите в Петрич ще бъде 720. Свои бази компанията има още в градовете Раковски, Севлиево и Варна, както и развоен център в София. Официални гости на откриването бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Това е една сравнително голяма инвестиция за компанията на стойност около 7 милиона лева, при това на зелено. Дейностите, които ще се извършват в завода са свързани със заваряване, предварителен монтаж и тестове, изтъкна един от изпълнителните директори на компанията – Оливър Илтисбергер, и допълни: Причината за разширяването ни е, че разполагаме с един прекрасен, висококвалифициран екип. Това ни позволява да организираме своевременната доставка на продукти до всички краища на Европа и да поддържаме изключително високото им качество, което клиентите ни очакват от нас. Много окуражаващо е да видим, че компанията продължава да инвестира във капацитета си за доставка на безопасни и устойчиви продукти в България и на други пазари.

Намирането на квалифицирани работници за производствата в заводите на компанията у нас не е лесна задача, смята Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор за България.

В някои региони е по-трудно да наемем хора. Такива са например София и Пловдив, където има доста фирми и инвеститори, в сравнение със Севлиево и Петрич. Привличаме хората с много добра социална програма и възможности за развитие. С Германо-българската търговска камара работим заедно и по програма за дуално обучение. Освен това организираме тренинги за нашите служители и възможност различните екипи да посещават обучения в Германия, Швейцария и Италия.

В специално интервю за Радио България, господин Хук определи бизнес климата у нас като стабилен и изтъкна част от предимствата, от които могат да се възползват потенциални чуждестранни инвеститори в България:

Първите ни инвестиции направихме през 1994-96 г, но през последните 10 години построихме и 3 изцяло нови фабрики. Това, което ни помага, разбира се, са стабилността на валутата и факта, че можем да наемем висококвалифицирани кадри. Освен това данъците също са сред най-ниските в рамките на ЕС. От наша гледна точка най-важни обаче са хората, защото нивата на данъците не са достатъчен стимул за инвестиция. За нас България е много важна, защото оттук изнасяме продукция за цяла Европа и сме изградили една много добра репутация заради качествата и способностите на нашите работници.

Марсел ван дер Хук пристига в България за първи път през 2005-та, когато живее у нас за период от шест години. От 2018-та година отново идва да работи тук и смята, че промените настъпили в България са в позитивна посока, а страната е много по-интернационална. Впечатлен е от движението по пътищатав нашата страна, а „шофьорите тук спират много по-често на пешеходни пътеки, отколкото дори в Германия“ – споделя с усмивка г-н Хук. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники