Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Месеци до лицензиране на проекта за "Белене"

Месеци до лицензиране на проекта за "Белене"снимка: 24chasa.bg

Определен брой месеци остават до лицензиране на техническия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. "На етап сме от одобряване на проекта", заяви той. Работи се интензивно и с министерство на енергетиката, на които е съобщено какво трябва да изпълнят, за да приключи процедурата.

Костов поясни това по време на церемонията по връчване на лиценза за удължаване на срока на експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министър Петкова заяви, че лицензирането на проекта е важно, тъй като ще даде предимство на българската страна по време на преговорите със стратегическите инвеститори, които подадоха заявление за участие в проекта. Тя припомни, че до края на ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите и консорциумите заявили интерес да инвестират в "Белене". "За нас е важно до края на тази година или до началото на 2020 г. да разполагаме с лицензиран проект", заяви тя.

На въпрос от журналисти възможно ли е използването на американско ядрено гориво на Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй" шефът на агенцията каза, че е възможно. Ако централата реши, че е икономически изгодно и обоснове безопасното му използване и безопасното му управление, то агенцията ще разгледа документите и ще се произнесе, ако се потвърди безопасността. Костов заяви, че често се забравя, че отработеното ядрено гориво трябва да се управлява безопасно. В момента то се изнася в Русия. От "Росатом", казаха, че ако американското гориво отговаря на безопасността и е икономически изгодно, е напълно възможно то да се използва. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 01 Октомври 2019 16:24
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.