Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До края на юли емигрантите са пратили в България близо 731 млн. евро

До края на юли емигрантите са пратили в България близо 731 млн. евро

От началото на годината до края на юли българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината близо 731 млн. евро. За сравнение, за същия период на 2018 г. сумата е била 718 млн. евро или със 13 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

В същото време нетният поток на преките инвестиции в България за първите седем месеца на тази година е положителен в размер на 532,7 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Това на практика означава, че отново сънародниците ни зад граница се подреждат до топ инвеститорите в страната.

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро. За първото тримесечие на тази година те са 294 млн. евро, а за второто – 330,6 млн. евро.

От данните на БНБ е видно още, че най-много пари идват от Германия – почти 240 млн. евро за цялата 2018 г. На второ място са САЩ, откъдето са пристигнали 219 млн. евро. Третата държава, от която се правят най-много преводи е Испания (141 млн. евро). През миналата година сънародниците ни във Великобритания са изпратили на близките си 102 млн. евро.

Както вече многократно сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники