Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Търговията ни с Чехия за последните 10 години се е утроила

Захариева: Търговията ни с Чехия за последните 10 години се е утроила

Възможностите за още по-добро икономическо сътрудничество между България и Чехия са били сред темите на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и чешкия външен министър Томаш Петържичек, който е на посещение в България заедно с бизнес делегация.

Търговията ни за последните 10 години се е утроила, а през първите шест месеца на тази година имаме ръст на двустранния стокообмен с 15 процента в сравнение с рекордната 2018 г., заяви министър Захариева след срещата, предава БТА.

Виждаме повече възможности в тази сфера, разговаряхме, че е добре чешкият и българският бизнес да обединят усилия в инвестиции и нови пазари, например Африка, посочи Захариева.

Искаме да видим повече съвместни проекти между чешкия и българския бизнес в областта на високите технологии, ай ти сектора, автомобилостроенето, отбранителната индустрия, допълни тя.

Томаш Петържичек посочи, че освен чудесните политически отношения, имаме имного добро икономическо сътрудничество. Нашият стокообмен нарасна и бихме искали да разработим потенциала, който имаме, коментира той. Петържичек отбеляза, че чешките фирми в България са едни от основните инвеститори в секторите на телекомуникациите и туризма.

Двамата министри казаха, че между България и Чехия няма отворени въпроси и отбелязаха дълбоките исторически и културни връзки между страните ни.

Министър Захариева припомни, че българите, които живеят в Чехия, са около 15 хиляди и посочи, че получават подкрепа от чешката държава за запазване на българския език, дух и традиции от страна на чешката държава. Тя отбеляза също, че в България е първият открит в света Чешки културен институт.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови