Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Танева: България заема челни позиции при износа на зърнено-маслодайни култури за 2018 г.

Министър Танева: България заема челни позиции при износа на зърнено-маслодайни култури за 2018 г.

България заема челни позиции при износа на зърнено-маслодайни култури за 2018 г. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на Деветия Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се провежда в гр. Пловдив.

Тя допълни, че износът на зърнени култури за миналта година възлиза на общо 3 млрд. 141 хил. лв., което е 37.3 % от общия износ на селсктостопански стоки от България. Министър Танева изтъкна, че страната ни заема 11-то място в света по износ на мека пшеница, с реализиран експорт 4.17 млн. тона за 2018 г. „На 11-то място сме и при износа на царевица с експорт от 1.41 млн. тона. Страната ни е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед с експорт от 779 хил. тона. Заемаме осмо място по износ на рапица“, допълни още тя.

Десислава Танева съобщи, че през 2018 г. са добити над 12 млн. тона зърна – пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. От общото произведено количество са изнесени 6 млн. и 800 хил. тона близо. Очакваната реколта от пшеница за 2019 г. е около 6 млн. тона.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники