Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

2019-а – година с пореден ръст на преките чуждестранни инвестиции в България

2019-а – година с пореден ръст на преките чуждестранни инвестиции в Българияснимка: bnr.bg

Тенденцията на ръст на преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в България продължава и през 2019 г. По данни на БНБ за периода януари-октомври те възлизат на близо 953.3 милиона евро и превишават с 554 милиона тези от същия период на миналата година. Най-голям обем нетни преки инвестиции е регистриран от Холандия (422 милиона евро), Германия (233.7 милиона евро) и Великобритания (168.3 милиона евро). На пръв поглед ръстът в последните години не е толкова внушителен. Трябва да се отбележи обаче, че чуждите капитали сега се насочват предимно към индустриални производства и сектори с висока добавена стойност, които създават голяма заетост и икономически растеж, за разлика от предкризисните години, когато бе регистриран бум на чуждите инвестиции, но те бяха предимно в областта на недвижимите имоти.

Въпреки положителната тенденция в движението на чуждите инвестиции към страната, пред властите стои трудната задача да преодолеят дълбоките регионални дисбаланси в разпределението на чуждестранния капитал. Южна България и оформилите се там няколко големи икономически зони около София, Пловдив, Хасково и Димитровград продължава да бъде магнит за огромна част от чуждите инвестиции. С изключение на някои мащабни инвестиции в областта на автомобилната индустрия във Враца (Теклас и МД Електроник), Ловеч (ВОСС Аутомотив) и Плевен (Леони), в останалите райони на Северна България инвестициите са все още недостатъчни. Това според премиера Бойко Борисов ще се промени из основи с построяването на магистрала Хемус и останалите основни пътни артерии в тази част на страната. Безспорно инфраструктурата е от съществено значение за инвеститорите. Същевременно влошената демографска структура на населението в някои региони и резкият спад на населението в големи областни центрове прави задачата по привличане на чужд капитал изключително сложна, заради недостига на достатъчно квалифицирана работна ръка, породен от миграционните процеси.

Подадените заявления за сертифициране на нови инвестиционни проекти са за над 850 милиона евро, обяви по-рано през годината Българската агенция за инвестиции. Наскоро в София беше направена първа стъпка към една от най-мащабните чужди инвестиции в последно време. БАИ подписа с корейско-китайската компания „Сонго моторс“ и италианската – „Хадид холдинг“, меморандум за намерения за изграждане на завод за електрически превозни средства. Двете фирми имат желание да инвестират в България 200 млн. долара. Очаква се бъдещата инвестиция да създаде около 2000 работни места.

Годината ще се запомни и с ожесточеното съревнование за привличането на знаков инвеститор в областта на автомобилостроенето. България загуби на финалната права състезанието с Турция за нов автомобилен завод на Фолксваген. Впоследствие обаче немският автомобилен гигант спря временно проекта заради военната операция на Турция в Сирия, което отваря нова възможност пред България да се намеси в битката за този стратегически инвеститор и да предложи още по-добри условия от първоначалните.

В същото време за поредна година българските емигранти в чужбина вероятно ще се окажат най-големия инвеститор в страната. Миналата година частните банкови преводи към България възлязоха на рекордните 1.17 милиарда евро. 80% от тази сума идва от страни от Евросъюза – 833 милиона евро, а останалите 340 милиона са от трети държави с големи български общности като САЩ, Канада и Турция. Според Евростат само 4 страни от ЕС получават повече пари от емигранти – Португалия, Румъния, Полша и Хърватия. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.