Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии

САЩ обявиха България за развита икономика без право на някои субсидии

САЩ обявиха България за развита икономика като тези на Германия, Франция или Швеция, което позволява на администрацията във Вашингтон по-лесно да започва разследвания и налага митнически и други наказания, ако установи неправомерни субсидии или търговски практики за вносни стоки и услуги.

Основанието е, че е нелогично целият Европейски съюз да бъде смятан в търговията със САЩ за развита икономика, а страни членки на този блок като България и Румъния да продължават да бъдат смятани за развиващи се икономики. За това за Вашингтон вече няма значение и оценката на Световната банка, че и за двете страни годишният доход на глава от населението е под $12 375, т.е. принадлежат към групата икономики със средни доходи, нуждаещи се от подпомагане на развитието.

Друга причина е членството и кандидатстването за член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Влизането в тази организация на най-развитите икономики в света е сред основните приоритети на българската външна политика. "ОИСР по принцип е смятана за организация на развитите икономики по света и поради това със самото присъединяване или кандидатстване за членство една държава на практика се обявява за развита", се казва в решението. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 19 Февруари 2020 10:02