Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК извади България от групата държави с икономически дисбаланси

ЕК извади България от групата държави с икономически дисбалансиснимка: investor.bg

За първи път, откакто съществува европейският семестър като механизъм за координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС, в България не се установяват макроикономически дисбаланси. През 2015 г., точно след фалита на КТБ, страната ни беше поставена в най-тежката група – там, където са държавите с прекомерни дисбаланси и сериозни социално-икономически предизвикателства.

В момента в тази група са Гърция, Кипър и Италия.

В по-леката група, но все още с регистрирани проблеми, са Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция.

В доклада за България се посочва, че подобрението се дължи основно на действията, предприети от управляващите по отношение на финансовата и фискалната политика в страната. Заради заявеното още през 2018 г. официално желание на България да се присъедини едновременно към ERM-2 и Банковия съюз, правителството предприе законодателни промени, които бяха изискани от ЕЦБ.

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал , както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“, подчерта заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники