Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Блокадите по границите вдигнаха с 20% цени на плодове и зеленчуци

Блокадите по границите вдигнаха с 20% цени на плодове и зеленчуциснимка: 24chasa.bg

През изминалата седмица плодове и зеленчуци поскъпнаха с над 20%. Недостигът е основната причина за увеличение на цените, тъй като доставките, основно тези от Турция, са затруднени заради блокадите по границите.

При зеленчуците най-осезаеми промени има при лимоните - цената на едро се е вдигнала с близо 1 лев - от 2,44 на 3,38 лв./кг. Това се дължи на повишеното им търсене като предпазна мярка срещу болести, включително и срещу коронавируса.

Цената на оранжерийните домати за последните десет дни се е увеличила с 60 ст. до 2,83 лв./кг на едро, но миналия петък е паднала до 2,68 лв. Прогнозите са цените на зеленчуците да падат през идните дни, тъй като се очаква по тържищата да излязат големи количества българско производство.

Осезаемо поскъпване има и при картофите - за седмица цената им се качва от 0,88 на 1,22 лв./кг на едро, а морковите са поскъпнали до 1,05 лв.

При цитрусовите плодове увеличение има при мандарините, цената на които е скочила с 32 ст. до 2,31 лв., а портокалите са поскъпнали до 1,55 лв./кг.

Вдига се и цената на свинското месо, която по данни на Държавната комисия за стокови борси е достигнала 9,90 лв. за килограм, след като в началото на миналата седмица беше 9,18 лв. Причината са намалелите количества на внесено месо, основно от Германия и Испания. Увеличила се е и цената на скумрията от 3,95 на 4,58 лв. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники