Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на април

България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на априлснимка: btvnovinite.bg

България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране. Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети. Това заяви премиерът Бойко Борисов след посещение на шивашки цех, произвел предпазни маски в Хасково.

Преди началото на пандемията той обяви, че страната ни ще „забави темпо“ по пътя към еврозоната, след като се появиха медийни публикации за риск от предоговаряне на курса между лев и евро в ущърб на нашата валута.

„Мога да направя голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато толкова уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната. Трилиони отпуска ЕЦБ за възстановяване, но за кои държави? (...) Не че сме се отказали, но решихме да сме по-бавни за да убедим хората“, коментира Борисов.

В отговор на въпрос дали няма да повлияе негативно прогнозираната от Световната банка рецесия, министър-председателят посочи, че е обсъждал темата с ръководството на Европейската централна банка и с Еврокомисията.

"България за чакалнята на еврозоната отдавна е минала като тема за всички мои колеги", отбеляза Борисов.

Той допълни, че все още не е теглен нов дълг, въпреки че парламентът разреши на правителството до 10 млрд.: "Имахме над 10 млрд. във фискалния резерв и с тази мазнинка в момента живеем като държава. Дългът, който НС ни разреши, ако свършат тези пари и няма за пенсии, полицаи, лекари, сестри, армия – да имаме откъде да набавим пари, да да не стане каквото беше 96-97 г.".

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 10 Април 2020 14:17