Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разходите на труд за работодателите се повишават

Разходите на труд за работодателите се повишават

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.9% спрямо първото тримесечие на 2020 година.

В индустрията е регистрирано намаление с 0.4%, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5 и 9.4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 25.4%, „Държавно управление“ – със 17.8%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 10.4%. Най- олямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9.8%, „Операции с недвижими имоти“ - с 4.0%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2.4%.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.1%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 26.1% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“ до -9.2% за „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники