Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През юни регистрираната безработица отново достигна своя исторически минимум

През юни регистрираната безработица отново достигна своя исторически минимумснимка: dnes.bg

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юни достигна 5.2%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5%, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта – от 8.3% през юни 2020 г. до 5,2% през юни 2021 г.

Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 лица по-малко от май и със 102 651 лица или с 37.6% по-малко в сравнение с година по-рано.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 19 628 или с 2 314 (13.4%) повече от предходния месец и с 393 (2.0%) по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (27.9%), следват хотелиерство и ресторантьорство (23.4%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.2%), административните и спомагателните дейности (6.8%), държавното управление (5.9%) и строителство (4.2%).

Най-търсените професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; чистачи и помощници; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни и др.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.