Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Договорът с "Газпром" изтича, никой не знае ще има ли преговори за нов

Договорът с "Газпром" изтича, никой не знае ще има ли преговори за новснимка: dnevnik.bg

Договорът за доставка на природен газ, сключен между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" изтича на 31 декември, но за момента не е известно кога и как може да започнат преговори за нов. Въпреки наложените санкции държавата плаща за доставяните количества. Това се разбира от отговори на Министерството на енергетиката на въпроси на "Дневник".

С оглед създалата се ситуация, свързана с военния конфликт между Руската Федерация и Украйна, към настоящия момент не са налице условия за иницииране на търговски преговори с руския доставчик, посочват от ведомството.

Очакванията са, че при нормализиране на обстановката, такива преговори могат да започнат в средата на 2022 г., като към настоящия момент никоя от страните не би могла да се ангажира при какви условия биха продължили търговските отношения.

При сключването на изтичащия сега договор бе променена формулата на ценообразуване като след проведените преговори от Европейската комисия бе решено в цената да се вземат предвид и борсовите котировки на суровината. Това е и причината настоящата цена на газа за България да е повлияна и от поскъпването на пазарните цени на синьото гориво. Други влияещи компоненти са стойността на долара и на петрола.

В същото време газът от Азербайджан е обвързан с цената на петрола и това определяше защо досега бе по-евтин. През 2013 г. България договори вноса на 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, който покрива около една трета от потреблението в страната. Заради това, че газовата връзка с Гърция все още не е готова обаче, в страната по алтернативно трасе пристигат едва една трета от договореното. Засега крайният срок за изграждането на интерконектора с Гърция е юли.

Плащанията към "Газпром Експорт" за март се извършват, съгласно условията на договора, без забавяне от страна на "Булгаргаз" ЕАД, като дружеството разполага с необходимия финансов ресурс, с който да изпълнява задълженията си, свързани със заплащане на природния газ. В този смисъл към настоящия момент не са налице основания, които да водят до риск от ограничаване или преустановяване на газовите доставки от Руската Федерация.

Това пишат от министерството в отговор на "Дневник" дали държавният газов доставчик погасява задълженията си предвид наложените на Русия санкции.

На въпрос каква част от плана за действие в извънредни ситуации е активирала България, от ведомството на Александър Николов посочват, че на този етап не са налице основания да бъде активиран Планът.

На въпрос какви алтернативи на руския природен газ обмисля България в синхрон с подобен дебат в Европейската комисия министерството посочва, че алтернативите са всички възможни конвенционални доставчици от региона, както и доставчици на втечнен газ.

"Поради несигурната и нестабилна обстановка детайли в по-дълбок мащаб към момента не могат да се споделят, но енергийната сигурност на България в момента е подсигурена и екипът на Министерство на енергетиката работи за това да се подсигури непрекъснатост на доставките", уверява ведомството. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.