Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли

Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли

„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли”. Това увери зрителите на „Здравей, България” Станислав Тодоров, новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители”, каза още Тодоров.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

Припомняме, че до 31 март е в сила одобреният от 47-ото Народно събрание мораториум върху цените на ток, парно и вода

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%%. „Булгаргаз” ще даде прогнозна цена за април”, обясни шефът на КЕВР.

Относно преговорите с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров каза, че в момента се договаря начинът на пренос, в случай че Русия спре газоподаването си.

„В момента не се внася азерски газ, защото цената би била много по-висока от тази, която сме договорили дългосрочно”, обясни той. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники