Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Градът на птиците" край Юнаците крие най-старото злато в Европа

"Градът на птиците" край Юнаците крие най-старото злато в Европаснимка: bnr.bg

Археологическа находка на златно мънисто бе намерена при разкопките на Плоската могила край село Юнаците. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик доц. Явор Бояджиев, ръководител на разкопките.

"Смята се, че златната находка е била изработена и пренесена от Варненския некропол.Златното мънисто е открито в битова композиция на пода”, посочи той. „Древните жители на селището край село Юноците, наречено "Градът на птиците", са били носители на висока култура и добре развита цивилизация отпреди 7 хиляди години. Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години”, обясни доц. Бояджиев.

По думите му археолозите проучват района още от 1939 г., открити са останки от времето на траките, бронзовата и халколитната епоха. „Сред откритите находки са сечива от камък, кремък, кост, рог на елен, керамични съдове и други битови предмети”, обясни ръководителят на проекта и допълни, че в района на селището археологическият екип е открил и предната част на голям търговски кораб, което потвърждава, че тогава река Марица е била плавателна и е имало търговия и стопанска дейност.

„Селищната могила Юнаците, наричана още Плоската могила, е на 1,5 км югозападно от село Юнаците и 6 км от Пазарджик. Тя представлява насип, в който ясно се вижда как слоевете в почвата бележат различни периоди във времето. Могилата е толкова богата на находки, че дори в неразкопаните райони около нея се виждат парченца керамика или обработени кости на животни”, каза още доц. Бояджиев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.