Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Естествено газирана вода потече от чешма в България

Естествено газирана вода потече от чешма в Българияснимка: bnr.bg

От 27-и август естествено газирана вода вече тече от чешма в девинското село Михалково. По този повод се свързахме с Димитър Дългъчев – директор на компания производител на бутилирана минерална вода от региона, който разказа за инициативата:

Тази събота се честваха 60 години от първото бутилиране на естествено газирана минерална вода в България. Чешмата се изгради по повод отбелязването на тази годишнина. А и като отговорни концесионери решихме да построим до фабриката чешма за хората. По стара българска традиция, когато искаш да оставиш нещо след себе си, трябва да съградиш чешма, да сториш дар, като напоиш жадния. Чешмата е елемент от бита и фолклора на българина, символ на живота, а водата е символ на пречистването. Тази красива чешма ще черпи със студена и невероятно вкусна газирана вода не само жителите на Михалково, а и неговите гости. Ще бъде атракция и притегателен център за много туристи, пленени от пейзажите на Родопите, захласнати от нейните песни и танци и впечатлени от душевността на родопчанина.

Водата от само три минерални извора в света се доближава по вкус и качество до тази на Михалково: Виши във Франция, Боржоми в Грузия и Фахинген в Германия. Тя извира от 70 м. дълбочина с температура 24°C в региона на Западните Родопи, който е екологично чист. Изворът е открит през 1936 г., а през 1939-а хората от Михалково решават да превърнат водата в свой основен поминък. През 1956 г. се напълва ръчно първата бутилка с михалковска вода, която става експонат на Международен панаир Пловдив.

Естествено газираната минерална вода на Михалково притежава множество лечебни свойства. Помага за възстановяване на солевия баланс в организма при активно спортуване и действа изключително благоприятно при лечение на много заболявания: на храносмилателния тракт (гастрити, колити, стомашни язви), нарушена обмяна на веществата (затлъстяване, захарен диабет), бъбречно-урологични заболявания (особено при фосфатни камъни), сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат (възрастова остеопороза), хронични възпаления на венците, кариес при деца и възрастни, хронични интоксикации с тежки метали…

За плановете относно маркетинга на естествено газираната вода Димитър Дългъчев каза:

Михалково изнася около четири процента от продукцията си в чужбина. Тази година планираме да пуснем нова бутилираща линия, с което ще повишим производителността с около 40 процента, ще намалим количеството на влаганите суровини и отпадъците от производствените процеси. Ще разширим дистрибуторската мрежа в Северозападна България и в други райони, където сега навлизаме. Работим и в посока износ на нашата продукция. Нашата компания участва с мостри на свой продукти на българския павилион в Свободната зона в Шанхай, Китай, който беше открит на 25-и август. Свободните зони са инициатива на китайското правителство и са успешен модел за търговия и навлизане на чуждестранните компании на техния пазар. Михалково участва с мостри и на първия павилион, който се откри на 28 октомври миналата година в Ханджоу. Надявам се участието ни в тези формати да доведе до интерес към нашата продукция и сключване на търговски договори с фирми от огромния азиатски пазар.

Извирайки на повърхността, минералната вода на Михалково минава през различни скали и поглъща минерали и въглероден диоксид по естествен път. Миксът от минерали и микроелементи, полезни за здравето, който се съдържа в нея, я превръща в освежаваща и тонизираща напитка. Но може ли тя да бъде опасна? Според Димитър Дългъчев не може да се каже, че в големи количества естествено газираната минерална вода е опасна, но е препоръчително тя да се редува с изворната вода на Михалково, която е с ниска минерализация и е подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники