Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Монголия с общ проект на Антарктида – паметник на кирилицата

България и Монголия с общ проект на Антарктида – паметник на кирилицатаснимка: bnr.bg

Кирилицата ще има своя паметник на Антарктида. Идеята за този монумент е на българи и монголци. Участието на монголците може би е странно за мнозина, но те са един от малкото неславянски народи, които пишат на кирилица. Освен това преди година в столицата им Улан Батор президентът Росен Плевнелиев откри първи подобен паметник. Според ръководителя на българската експедиция на Ледения континент професор Христо Пимпирев, той ще е символ на приятелството на двата народа и научното сътрудничество между тях, което датира от близо 10 години. Също така той ще е и един апел за съвместно съществуване в един мирен свят, без войни и съперничества, какъвто е този на Антарктида. Повече за монумента ще научим от Младен Станев – председател на Българо-монголското дружество за приятелство:

В момента правим последни приготовления. Взимаме земя от Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна, както и от гроба на хан Кубрат в Малая Перешчепина. Чакаме да станат готови образите на св. Кирил, св. Методий и на св. Климент, които ще бъдат гравирани върху буквата „Ж“. Така че постарах се да направя един паметник, който да издържи наистина. Достатъчно стабилен и здрав е и е висок 2,3 метра. Корпусът е от хром-никелова стомана, а буквите от благороден месингов материал. България е най-известна със своята азбука. За мен бе чест да сътворя такова произведение, което да успеем да сложим на Южния полюс.

Паметникът ще бъде открит догодина, когато за Антарктида ще замине 25-ата наша експедиция. С полярниците ще пътуват Дойчин Боянов и Николай Петков – двама наши алпинисти, покорили най-високия връх на планетата – Еверест. Тяхната мисия ще бъде да изкачат и върховете Симеон, Борис и Левски, които се намират на остров Ливингстън.

Пренасянето на паметника до най-южната точка на света ще е изключително трудно. Транспортен самолет ще го отнесе до най-южния град в Чили – Пунта Аренас, след това ще бъде натоварен на кораб, а накрая и на няколко лодки, тъй като на острова не е възможно да акостира кораб. Монументът ще бъде захванат за скала близо до българската антарктическа база, тъй като опазването на природата на Антарктида е особено важно. В момента се водят разговори със Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където той да бъде разположен и достъпен за граждани до отпътуването си на 15 януари.  / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники