Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Най-големият некропол на антична Сердика е открит при строежа на 5-звезден хотел

Най-големият некропол на антична Сердика е открит при строежа на 5-звезден хотелснимка: standartnews.com

Най-големият некропол на антична Сердика е открит при строежа на хотел "Хаят" в София. Това потвърди пред "Дневник" заместник-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов.

До юли миналата година на мястото се издигаше сградата на бившия хотел "Сердика". Тя обаче бе съборена, като на нейно място ще бъде построен първият в България хотел от международната верига "Хаят".

"Открити са 20 индивида и няколко полуразрушени още през античността гробници. Това са просто погребения с някоя друга гробница, но всички са разрушени. Те не са под сградата на бившето кино и хотел, защото основите му са разрушили всичко още преди време. Те са в бившите му двор и паркинг", каза Чобанов.

Той уточни, че в момента строителните дейности са спрени, като археолози от Музея за история на София извършват проучвания. По думите на Чобанов открият некропол е най-големият, с който е разполагала антична Сердика. На това място са били погребвани най-бедните жители на града, като някои "са направо в ями в земята".

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.