Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Анна Мартинчик получи Специалната награда на БНР и програма „Христо Ботев” на фестивала „Славянска прегръдка”

Анна Мартинчик получи Специалната награда на БНР и програма „Христо Ботев” на фестивала „Славянска прегръдка”

Завърши 11-ото издание на международния фестивал на поезията „Славянска прегръдка”, който се проведе във Варна в дните около 24 май под егидата на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. От нейно име директорът за Европа по въпросите на науката и културата в ЮНЕСКО Ана-Луиза Томпсън-Флорес се обърна с приветствие към участниците от Армения, Беларус, България, Дагестан, Латвия, Литва, Македония, Полша, Република Сръбска, Русия, Словения, Сърбия, Франция, Хърватия и Черна гора. Приветства ги и Коста Базитов, заместник кмет на Варна, който нарече фестивала „явлението „Славянска прегръдка” и обяви, че догодина Община Варна ще връчва своя награда и ще продължи да подкрепя високия поетичен форум. Специалната награда на БНР и на програма „Христо Ботев” бе връчена на младата, но изключително талантлива поетеса Анна Мартинчик от Беларус. Тя живее и твори в Минск. Завършила е икономика, специалист е по пазари и ценни книжа, музикалното й образование надделява, защото има и активна концертна дейност. Авторка е на няколко книги и е лауреат на много поетични конкурси. Специално за „Артефир” тя рецитира откъс от свое стихотворение, включено в съвсем новата антология „Словоприношение”. Книгата е най-значимият проект на Славянската академия през тази година. Това е всеславянско издание, истинско полиграфическо бижу, събрало 194 славянски поети от 28 държави и богато илюстрирано от художничката Даниела Зекина. Водеща на всички събития беше поетесата Елка Няголова – основател на международния поетичен фестивал „Славянска прегръдка”. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.