Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Открит е оригиналният ръкопис на първата история на България, обяви учен

Открит е оригиналният ръкопис на първата история на България, обяви ученснимка: severozapazenabg.com

Авторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, е открит и ще бъде публикуван като текст, факсимиле, превод, бележки и научен коментар. Става дума за написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич, за която се смята, че е създадена около 1667-1668г., но е отпечатана след смъртта му през 1674г.

От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.

Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет "Неофит Рилски" обявява в предстоящия брой 1 за 2018г. на сп. "Балканистичен преглед", че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник - францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа.

В потвърждение на хипотезата, че историята на Богдан е значително по-обемист труд, тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е "За древността на бащината земя и българските неща", а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.

Пред Весела Николаева от онлайн изданието Severozapazenabg.com проф. Илиева споделя, че е открила ръкописа в Университетската библиотека на италианския град Модена.

Университетът е основан през 1175г. и е един от най-старите в света. Библиотечната му мрежа е от десетина обекта, включително в провинция Реджо Емилия.

Лилия Илиева е професор по Общо и сравнително езикознание към Катедра по български език във Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Тя преподава Увод в общото езикознание, Синтаксис на българския книжовен език, Морфология на българския книжовен език, Етнолингвистика. Била е лектор по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици (1994-1997). Специализира в Санкт Петербург (Русия, 1990), Елсинор (Дания, 1988), Москва (Русия, 1985), Дубровник-Загреб (Хърватия, 1983).

Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд "Научни изследвания". Справката в отчетите на фонда показва, че става дума за проект "Гутенберговата революция и българите", за който са одобрени 57 000 лева. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.