Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Комунизъм, терор и репресивен апарат ще се учат по история в 10 клас

Комунизъм, терор и репресивен апарат ще се учат по история в 10 класснимка: dnevnik.bg

Понятия като комунизъм, репресивен апарат, терор, атентат, експроприация и безпартиен режим са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за 10 клас, която бе утвърдена днес, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Тези понятия, както и такива като приватизация и глабализация, са въведени в учебната програма след общественото обсъждане на публикуваните през есента проекти. Целта е да се подпомогне разбирането на процесите, уточниха от министерството. От там допълват, че е засилен патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, но в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

Учебната програма по история и цивилизации за 10 клас е цялостен курс по национална история – от древността до наши дни. От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники