Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проектът „Българско военно чудо“ провокира интерес към историята

Проектът „Българско военно чудо“ провокира интерес към историята

„На фронта най-големият стрес е когато минеш между твои убити другари, ранени и стенещи за помощ. И нямаш нито време, нито пък право да спреш, а продължаваш напред и оставяш този човек там – направо да умира. Ние сме на по двайсет и една-две години хора. Срещнахме се директно със смъртта“ – това разказва един оцелял български войник, след героичната битка край р. Драва през 1945 г., при която Първа българска армия успява да отблъсне и да нанесе големи поражения на германските вражески части. Германски генерал-историк отбелязва за битката при Драва: „Българската армия се оказа костелив орех, въпреки нейното оръжие, произведено през 1893 г.“.

Много такива важни факти за българските военни победи, от началото на XX в., са събрани и поднесени достъпно, чрез документалната поредица „Българско военно чудо“. Видеоматериалите в нея пресъздават в детайли историческата фактология, относно най-големите постижения на българските войни и техните командири, в периода след Освобождението – 1878 г. до средата на XX в. Видеоматериалите по темата са подготвени от млади хора със задълбочени интереси и знания по българска история, и са предназначени за широката аудитория. Информацията е поднесена по достъпен и запомнящ се начин, а целта е да се напомни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен около обща кауза и има пред себе си далновидни предводители. Не така стоят нещата на полето на българската дипломация, но тази тематика остава извън полезрението на поредицата „Българско военно чудо“, която е достъпна на български език в сайта „Българска история“.

Сайтът се ползва с голямо доверие и привлича вниманието на мнозина. Това се дължи на факта, че е създаден от хора, които отрано са усетили липсата на сериозни материали по българска история в интернет пространството – разказва Марио Мишев, един от създателите на образователния портал с патриотична тематика.

Преди 5 години, още като ученици създадохме сайта „Българска история“. Идеята ни беше да го превърнем във виртуално място за подготовка по история, каквото търсехме когато се готвехме да кандидатстваме в университета. Такова място в интернет обаче, липсваше. С годините решихме да го създадем. Така сайтът ни се наложи като най-посещаваната образователна платформа за българска история. Приложили сме множество видеа, статии, интервюта, репортажи, свързани с различни теми от историята. Неща, от които лично аз съм имал потребност като ученик да видя и да прочета. Проблемът е, че отдавна има много голяма дистанция между обикновения, интересуващ се от история човек и хората от академичните среди. Историята, която се изследва и обсъжда от учените, рядко достига до обикновения читател. Това, до голяма степен се дължи на консерватизма в тези затворени академични среди. Идеята е, да се използват новите технологии, които са близки до учениците, а и до хората на средна възраст. Това много липсва при преподаването в българското училище и затова се стремим лично да гостуваме в часовете. Над 150 училища сме посетили досега. Заедно с учениците гледаме документалните поредици и обсъждаме с тях фактите. Така получаваме и обратна връзка за нещата, които са близки до тях и ги вълнуват.

Нашата идея е да подскажем на учениците и учителите как един мултимедиен продукт може да се използва безплатно в образованието. Много уважаваме учителската професия, но предпочитаме да общуваме в клас, като с приятели, и разказваме дори за своя опит в училище и в часовете по история – казва Марио Мишев и продължава:

Ако учителят няма такава мотивация, то и нашият труд ще остане незабелязан от мнозинството училища. Обогатили сме съдържанието на сайта с още теми от области като природа, география, научни достижения. Искаме да обхванем по-голямата част от учебния материал, а филмчетата не надвишават повече от 5 минути. Това е времето, за което може да се задържи вниманието на ученика. Затова съдържанието и материалите в тях са подбрани прецизно, те са добре монтирани и поддържат интереса постоянно. До момента няма училище, в което да не сме видели голям зрителски интерес. Съвсем скоро бяхме в две училища в Смолян, където показахме филм за една от големите български победи по време на Балканската война. Прави впечатление, че учениците се отнасят с огромно уважение към героите и паметните събития от този период. Затова се стараем винаги да отговорим на техния интерес с много добре подбрани и поднесени материали. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники