Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България се преклони пред паметта на Ботев

България се преклони пред паметта на Ботев

България тържествено отбеляза 170-та годишнина (6 януари 1848 г.) от рождението на Христо Ботев – гениален поет и един от най-обичаните ни национални герои.

Той загива през 1876 година в Априлското въстание срещу господството на Османската империя. В разгара на въстанието поетът организира чета от над 200 души, която с кораба „Радецки“ акостира на българския бряг на р. Дунав, за да подкрепи въстаналите българи. Три дена по-късно Ботевата чета е разбита от башибозушки отряди, а Христо Ботев пада убит в близост до старопланинския връх Околчица. Неговият подвиг има широк отзвук в цяла Европа, където се надига мощна вълна на солидарност с българския народ, борещ се за своята свобода. Героичната му смърт увенчава краткия му живот, посветен на българския дух и националната ни кауза.

Тържествата по повод 170-тата годишнина от рождението на Ботев започнаха в родния му град – Калофер с редица изяви, сред които митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой. В цялата страна годишнината от рождението на поета-революционер бе отбелязана тържествено. В София Регионалният исторически музей, Столична община и сдружение „Народно дело” почетоха годишнината на поета в сградата на музея. Там бе валидирана пощенска карта, посветена на великия българин. Оформянето на пощенската карта е извършено от художника Стоян Дечев, по известна картина на Александър Поплилов.

Христо Ботев

„Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе”, каза Стоян Дечев, цитирайки един от гениите на българското изобразително изкуство и художествено слово – Илия Бешков.

Представен бе и шедьовър на изкуството от средата на ХХ век – бюстът на великия Ботев, дело на забележителния български творец – скулптора Йордан Кръчмаров. Бе открита и уникална изложба от колекцията на инженер Георги Мъндев, посветена на живота и дейността на поета.

Христо Ботев

По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова каза:

Благодарна съм на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на Български пощи и на Сдружение „Народно дело” за включването в нашите инициативи с това важно събитие. Поздравявам организаторите, защото наш дълг е да пазим паметта на Ботев, както и неговите завети. Наричаме Ботев гениален поет и революционер. Това, което написа Ботев, той го живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл човек, който написа: „Истината е свята, свободата е мила”. И остана във вечността, в списъка на нашите национални герои, пред които се прекланяме и днес.

Христо Ботев

По повод започващото европредседателство на България министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че много достойни българи имат своето място не само в нашата история с посланията, които са отправили и които са ценност не само за нашето общество. Важно е да се разбере, че в България редица личности, които така или иначе историята е квалифицирала като национални герои, са допринесли и за свободата, и за идеалите на цяла Европа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.