Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Будителят днес – човек с голямо сърце, търпение и воля за победа

Будителят днес – човек с голямо сърце, търпение и воля за победа

Денят на българската просвета култура и славянската писменост – 24 май, е един от малкото празници у нас, които не ни противопоставят във вечния спор между „фили“ и „фоби“. Фактът, че нито един политик досега не си позволява да използва този ден за извличане на политически дивиденти, също е достоен за уважение. Сигурно ще се запитате, какви са ползите от това, щом като държавата неглижира многобройните проблеми в секторите „Култура“ и „Образование“? И вероятно ще сте прави да сте скептични, че нещо ще се промени с още няколко дискусии или разговори. И все пак, може би е редно да повярваме, че промяната е възможна и ще се случи. Нужна е само по-силна вяра и единство.

Всяко дете може да постигне високи резултати в училище, стига да е достатъчно мотивирано и заинтригувано. Решението за това е просто и изисква единствено промяна в нагласата към новите игрови и интерактивни методи на обучение. Те отдавна са част от всекидневието на стотици хиляди ученици из цял свят, а постепенно си проправят път и у нас. С тяхна помощ учениците неусетно, ефективно и трайно усвояват информацията, от която се нуждаят. Освен от нови технологии обаче, образованието у нас спешно се нуждае от млади хора, които имат желание да се върнат в училище като учители. Статистиката сочи, че младите учители, заети в сектора са 0,61 на сто, а средната възраст на преподавателите у нас е 50 години. Данните на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ са още по-стряскащи. Според тях около 25 000 учители са в пенсионна възраст и броят им ще се увеличава. Причините за слабия интерес към професията са няколко. Основен фактор си остава заплащането, което, въпреки ежегодната индексация, остава недостатъчно за усилията и условията на труд, в които работят учителите. Сигурността е друг важен елемент, заради който желаещите да се посветят на учениците намаляват. Проблемът с агресията сред децата, която се наблюдава на все по-ранна възраст, се задълбочава и почти всеки ден към злободневните теми се добавя нов случай на ударен или заплашен учител. Тези посегателства се отразяват зле върху здравето и работата на преподавателя и разрушават както личния авторитет, така и престижа на професията. Нужни са спешни мерки за преустановяване на тази вредна за всички тенденция, която вместо в храм на знанието, превръща училищата в бойно поле. Умението да се бием и да се противопоставяме на всичко, до което се докоснем, не ни прави победители, както често погрешно смятаме. Ключът към победата се крие единствено в знанието. Затова ролята на учителя, както в миналото, така и в наши дни, е толкова важна. Всеки от нас някога е бил ученик и си спомня с усмивка или пък не за някои от своите преподаватели. За част от забележките или похвалите, които е получавал и в крайна сметка им прощава всичко, заради което някога им се е сърдил. Те завинаги оставят отпечатък в сърцето му и се превръщат в светъл пример за подражание. Съзнавайки важността на добрите примери, които ще променят отношението и интереса на обществото към образованието, екипът на образователната платформа „Училища.бг“, започна национална кампания „Будителите“. Тя ще продължи една година, а каква е нейната цел, разказва един от инициаторите и – Румен Бакалов:

Идеята на платформата е всеки да може да номинира човек от сферата на образованието. Дали ще бъде учител в детската градина или в прогимназията, няма никакво значение. Дали ще го номинират негови колеги, ученици или родители, също не е важно. Важното е ние да успеем да покажем тези хора. Нашата кампания не цели някой от тях да бъде победител, а да покажем възможно най-много добри практики от образованието. Участниците получават само една значка, на която пише „Будител“. Няма надпревара и всеки, който е номиниран, е победител, защото хората в неговото обкръжение виждат изключителния подход в образованието, който той има и им е показал. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.