Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Вълчев: До пролетта на 2019 г. трябва да има wi-fi във всички училища

Министър Вълчев: До пролетта на 2019 г. трябва да има wi-fi във всички училища

Въвеждането на електронните технологии в образованието е постоянен процес, наскоро имаше дебат "за" и "против" мобилните телефони в училище, но няма страни, които са забранили електронните устройства. Ограничава се обаче използването на мобилните телефони, като средство за разговор в час, но има общ консенсус, че трябва да се разширява обучението чрез информационните технологии /ИТ/, както и обучението за ИТ. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Георги Михайлов какви мерки се предприемат за електронното обучение на учениците, предаде БТА.

"Осигуряването на достъп до електронно четимите варианти на учебниците е една малка крачка, бих казал, че това е една примитивна форма на електронизация на обучението. Тази мярка беше насочена по-скоро към намаляването на тежестта на ученическите раници", коментира министър Вълчев.

Той обясни, че електронизацията на обучението, като концепция, съдържа повече и по-големи стъпки, които трябва да се направят. Трябва да се създадат първо необходимите мрежи - сред тях е опорната мрежа, в която инвестира Държавната агенция за електронното управление. Тази мрежа я има, но и тя трябва да се разширява постоянно - като скорост, каза министър Вълчев. Той добави, че втората стъпка за електронизацията е свързана с локалните мрежи в образователните институции - с т.нар. wi-fi мрежи. В началото на тази година имаше wi-fi, който да покрива над 80 процента от класните стаи в близо 1100 училища. До пролетта на следващата година трябва да има wi-fi във всички училища и това е една инвестиция, която осъществяваме, отбеляза образователният министър.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.