Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Зачестилите случаи на нападения и побой над лекари от страна на техни пациенти през последните месеци, подтикнаха Българският лекарски съюз (БЛС) да рестартира своята кампания срещу насилието над медици, с която казват, че „Да спасяваш е призвание – не заслужава наказание!”. Новата инициатива насочва вниманието на обществото към добрите примери от лекарската практика и е под мотото "Добрата дума лекува".

От началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и осем на физическа агресия в центровете за спешна медицинска помощ. Според данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи най-често нападани са именно екипите на Спешна помощ, на следващо място са медицинските специалисти от кабинетите, в които се оказва спешната помощ.

Не минава и ден напоследък, без агресия срещу наши колеги. Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл, за да те спаси, да ти даде помощ и да ти облекчи състоянието – казва д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Доста от хората, които са проявили физическа агресия срещу медици, минават само с условни присъди и глоби. Другото, което в момента предприемаме, за да има повече сигурност за колегите при изпълнение на служебните задължения, е монтирането на наблюдателни охранителни камери. Те ще са само в спешните центрове, а в момента се анализират нуждите, т.е. колко камери и къде трябва да бъдат поставени. Знаейки че има охранителна камера, която заснема, това ще възпира агресорите.

И посоката е, че добрата дума е важна част от решението на този проблем със зачестилите прояви на агресия над медици. На нас – лекарите, понякога ни е много трудно, работим в тежки условия, с много голямо напрежение, изложени сме на голям стрес. Въпреки всичко, по-голямата част от медицинският персонал е с голям опит и съумява да намира добрата дума, за да успокои и даде надежда на пациентите – казва проф. Николай Габровски, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Тъжната истина е, че въпреки добрата дума, ние биваме подложени на агресия. Въпреки това ще продължаваме да си вършим съвестно задълженията и да бъдем внимателни в отношенията си. В тази връзка, като част от настоящата кампания, БЛС обявява фотоконкурс, с който ще се представят взаимоотношенията лекар-пациент, отношенията между лекарите и напрегнатото ежедневие в лекарската професия. Събирането на снимки ще продължи около месец, след което те ще бъдат изложени на централно място в София. Надяваме се така да дадем повод на много хора да се замислят какво представлява лекарският труд и дали заслужават медиците да бъде подложена на агресия. За мен е обнадеждаващ фактът, че сега обединяваме усилията си всички възможни институции и съсловни организации, за да се противопоставим на това варварство. Истината е, че няма една единствена мярка, която да даде добър резултат. Насилието над лекари, тази уродлива форма на агресия, всъщност е израз на цялостна повишена склонност към агресия и нетолерантност в обществото ни. Аз мисля, че трябва да се противопоставяме на всички форми на агресия, не само на тази срещу лекарите. Агресията е навсякъде около нас и ние – институциите и лекарите, трябва да направим всичко възможно, това явление да бъде ограничено. Колкото и да се опитваме, никой не може да замени ролята на семейството. Според мен, много родители са решили, че телевизията и компютрите са достатъчни, за да осигурят доброто възпитание на децата им. Аз мисля, че това в крайна сметка води до склонност към агресия, категоричен бе проф. Николай Габровски. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.