Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Предизвикателствата пред образованието на децата с аутизъм в България

Предизвикателствата пред образованието на децата с аутизъм в България

Прогресивно училище за деца с аутизъм ще отвори врати в София. „Важно е да се подходи цялостно към работата с деца с аутизъм“, казва Христина Бабалова, председател на сдружение „Образователно равенство – Аутизъм“.

Броят на диагностицираните с аутизъм деца непрекъснато расте. В България няма точна статистика, но според Световната здравна организация 1 на 160 деца има разстройство от аутистичния спектър*. Тези деца имат нужда от мотивиращи преподаватели и среда, които да им помогнат да преодолеят дефицитите и да разгърнат потенциала си.

Алтернативите пред учениците с аутизъм са следните: детето да бъде записано в масов клас, където най-често се препоръчва родителят да бъде придружител и асистент, тъй като класният ръководител и специалистите няма как да поемат изцяло това дете. Другата форма е индивидуална. Тогава детето няма контакт със съучениците си. Не се осъществява интеграцията, която е доста важна за децата ни – разказва Христина Бабалова, майка на дете с аутизъм и председател на сдружение „Образователно равенство – Аутизъм“.

С проблеми от различно естество се сблъскват родители, учители и самите ученици, като най-голям се оказва липсата на подготовка за работа с деца с аутизъм при голяма част от педагогическия персонал. Христина Бабалова обяснява:

В един клас с 20 деца, ако има и едно дете с аутизъм, просто учителят няма как да си проведе часа, и ако детето има проблем или дискомфорт, придружителят го изкарва навън, за да не пречи на класа. Заниманията със специалисти са твърде малко – логопед се полага по половин час седмично на дете с невербален аутизъм, т.е., дете, което не говори.

С децата със специални потребности работят допълващи специалисти, чиито брой може да стигне 6-7 човека, което също натоварва детето. За сравнение, на едно типично дете в началното училище обикновено му преподава един учител. Броят на специалистите, които работят с детето ми, е поне 25 човека – подчертава Христина Бабалова – като те помежду си не са стиковани, т.е., логопедът да е запознат как се работи с детето ми в училището, например.

Важно е да се подходи цялостно към работата с деца с аутизъм. Това налага нуждата от създаването на ново училище, в което всички специализирани дейности ще се извършват на едно място. Освен връзката между специалистите, би се разрешил още един сериозен проблем – пътуването между тях, защото в настоящия момент ако детето има посещения при няколко специалиста в различни райони, то прекарва немалко време в трафик, вместо да почива, спортува или да общува с връстници. Затова много надежди се възлагат възможността в едно ново училище да има специализирана група за деца с аутизъм:

Проектът е съвместен с Начално прогресивно училище – разказва председателят на сдружение „Образователно равенство – Аутизъм“. – Те протегнаха ръка към нашата проблематика и най-вече към повдигане на въпроса за образованието на децата с аутизъм. Сега ни предстои обучение на специалисти, които имат готовност и нагласа да работят с нови и доказали се методики за работа с тези деца.

Предвиждат се паралелки за типични деца и група деца със специфични проблеми от аутистичния спектър. В работата ще бъде развита заимствана от чужбина иновативна методика, която с течение на времето ще бъде преработена за нуждите на българските деца. Освен в посока образование, програмата работи и в поведенческо отношение. За да се осъществи комплексна грижа и пълноценна работа с децата, сутрин се планират занимания от училищен формат, следобед – надграждаща занималня за децата, спортни дейности, арт и музикотерапия.

Училището ще стартира за новата учебна година – допълва Христина Бабалова. – При нас учебната година започва от първи септември и е 10 месеца – до 30-ти юни. Ще започнем с малък формат – 3 паралелки с типични деца, предучилищна, първи и втори клас и пропорционално на тези паралелки ще има 9 деца със специални образователни потребности или от аутистичния спектър. Надяваме се повече хора да припознаят тази проблематика и да започне изграждането на общност от сдружения като нас. Ние искаме да съдействаме на институциите за подготовка на кадри, които да бъдат изключително насочени и профилирани само за работа с деца с аутизъм. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.