Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

20 юни – Световен ден на бежанеца

20 юни – Световен ден на бежанеца

През 2018 година броят на бежанците е достигнал 25,9 милиона в световен мащаб – се казва в годишния доклад „Глобални тенденции” на Агенцията на ООН за бежанците. Сухата статистика за България показва, че през миналата година закрила са потърсили 2 536 лица, а само до април т.г. броят им е 416. Зад всяка цифра обаче стои човешки живот, съдба, мечти.

В българското общество битуват страхове, които са причина за различни стереотипи и дори митове, свързани с бежанците – казва Борислав Грозданов от Агенцията на ООН за бежанците в България. – Всяка година правим представително проучване сред българското общество за нагласите към бежанците и хората, търсещи закрила. На базата на проучването ни от 2018 г. мога да кажа, че един от основните страхове е свързан с престъпността и тероризма, но за последните 5 години няма случай на бежанец, който да е свързан с подобен акт в България.

С какво се сблъскват бежанците и какви усилия се полагат за по-лесната им адаптация?

Пред всеки търсещ закрила стои предизвикателство: той не знае езика ни, не познава държавното устройство. Ние работим в посока на това той правилно да се адаптира, направили сме филми, които са преведени на всички езици на настанените, които показват, какво трябва да се знае за страната, културната ориентация и за процедурата, която преминават, осигурили сме и обучение по български език – обяснява Янита Манолова, директор на Дирекция „Социална дейност и адаптация” в Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет (ДАБ при МС). – Процедурата трае между 3 и 6 месеца. След третия месец получават документ, с който могат да бъдат наети на пазара на труда. Информираме ги за възможностите, които се предоставят, в зависимост от компетентността, образованието, професионалния стаж и желанието им да работят в която и да е област.

Една от приоритетните области в работата на ДАБ са децата. За нас е изключително важно децата да знаят български език и да се образоват – подчертава Янита Манолова. В центровете на ДАБ са обособени специални стаи, в които децата могат да споделят своите притеснения и желания, изградени са и „сигурни зони” с 24-часово присъствие на психолози, педагози и социални работници.

Партнираме си с други ведомства и НПО. Ежегодно участваме в конкурса „С очите си видях бедата” на столична дирекция „Пожарна безопасност”, имаме подписани договори със Софийския университет и Нов български университет. Бежанците са хора, които бягат заради въоръжен конфликт или по друга причина, търсейки по-добър живот. И ние правим всичко необходимо, за да покажем нашето гостоприемство и толерантност – категорична е Янита Манолова.

Нашата мисия е да отбележим този ден и да покажем съпричастност към хората в нужда, да изкажем нашето уважение към смелостта им да напуснат домовете си и да поемат към непознатото. Ние не го наричаме празник, защото не празнуваме това, че хората са бежанци и това, че има бежанци по света – подчертава Мартина Райчинова от „Каритас“. – Днес искаме да покажем смелостта и на децата в тези трудни моменти, да ги накараме да се почувстват горди от това, което са постигнали. Подготвили сме и няколко видеа с истории на хора, които вече са се интегрирали в България.

Интересни събития е подготвила и Агенцията на ООН за бежанците.

Стартираме кампания, която ще предостави информация и любопитни факти, свързани с бежанците – обяснява Борислав Грозданов. – Официално откриваме интерактивна фотоизложба на Николай Стоянов и Фани Бъчварова „Самоличност“ (Identity) с истории на 10 бежанци и хора, търсещи закрила, от Сирия, Ирак, Афганистан, Иран и Мали. Благодарение на мобилно приложение снимките оживяват във видеоразказ, и човекът от фотографията споделя кой е, откъде идва, защо иска да остане в България, какви са мечтите и амбициите му. Когато се вгледаш в техните истории, осъзнаваш, че има много общи неща между нас и тези хора, които бягат от война и конфликти.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 20 юни до 4 юли в галерия „Ракурси“ в София, ул. Хан Крум № 4. Вход свободен. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.