Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Дечо Дечев: 4 млрд. лева плащаме допълнително за здравеопазване

Дечо Дечевснимка: btvnovinite.bgДечо Дечев

4 млрд. лева са допълнителните плащания за здравеопазване, които не винаги са основателни, каза правителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Според него в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните – организирано, като се "измислят" различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. Причината е, че наредбата, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека, е неясна и допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща.

"В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува, посочи управителят на Здравната каса по bTV. – Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания стават невинаги през касата на болницата", добави той с уточнението е, че причината е лош мениджмънт и "затваряне на очите" при тези практики.”

Д-р Дечев информира, че промени в закона, предложени от Министерството на здравеопазването, предвиждат изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

“С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не”, поясни той. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.