Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отличен старт на академичната 2019/2020 година за Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

Отличен старт на академичната 2019/2020 година за Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

За 28 поредна учебна година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ посрещна новата академична година с тържествена церемония и водосвет. Учебното заведение с гордост отвори вратите си за учебната 2019/2020 г. с най-високата оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България - 9,21 (по десетобалната система). Оценка, която му отрежда водещо място сред висши училища в страната и първо място сред частните университети в България.

„От всички днес ще получите пожелания за здраве и успешно пътуване към вашите мечти. Нека се сбъднат, обърна се към студентите по време на церемонията президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков. Но аз искам да ви пожелая да ви води една от най-важните духовни и смислови категории – надеждата. Не пропускайте нито една среща с нея! Обучението във Варненския свободен университет показва, че можем да излезем от черно-белите рамки, в които живеем. Като модерна институция, университетът избира не да се адаптира към предизвикателствата на средата, а с иновации и отговорност да бъде водеща в промяната на тази среда. Затова и стратегията за развитие на университета има за приоритет създаването и реализацията на нов образователен модел, ориентиран към онези качества на студентите, които ще позволят на човека да остане по-силен от машините и изкуствения интелект.

Трета по ред институционална акредитация ни поставя в групата на най-добрите. Новите ни специалности и квалификации доказват своята актуалност и значимост в практиката, дори в условията на остра демографска стагнация. Расте интересът и доверието във Варненския свободен университет дори от международните университети. Нашата социална общност се опитва да държи винаги високо летвата по отношение на онези човешки качества, които изграждат нашите студенти като достойни граждани, способни да кажат „Не“ на чалгата в живота и професията, не на безхаберието и примиряването с ниското качество навсякъде и във всичко, „не“ на пасивността и склоняването на глава пред трудностите. Благодаря на нашите партньори от институциите и бизнеса!, допълни доц. Недялков.

Неговото послание към новите студенти бе да започнат запознаването си с университета от библиотеката. Призивът му към тях бе да спрат се във фоайето и да се запознаят с препоръките и посланията от големи български личности. „Започнете своето утре с надежда, че вашето утре зависи преди всичко от вас. На добър час и успешна година на всички!“

"Днес Алма Матер за първи път отваря врати за вас – млади хора, които ни се доверихте, които избрахте да учите и да успявате в България“, приветства проф. д-р Петър Христов - ректор на университета. "ВСУ „Черноризец Храбър“ е първопроходец в предоставянето на знания, умения и компетентности, необходими за професионалната реализация и успеха на младите хора в условията на четвъртата индустриална революция. Разкрихме и развиваме иновативни специалности – кръгова икономика, интелигентни системи за сигурност, Data Science, киберсигурност. Професии на бъдещето са и предприемачеството, правото, защитата на националната сигурност, архитектурата и строителството, психологията, мениджмънта и изкуствата, но изпълнени с ново съдържание, което произтича от революцията, която преживяват информационните технологии. В младите хора – студентската общност, е нашата надежда. Вашето призвание е да извисите себе си и така, че да променим страната и света", каза още проф. Петър Христов.

За 12-та поредна година 20 кандидат-студенти получиха едногодишна стипендия за обучение в избраната от тях специалност по стипендиантската програма на университета „Аз ще уча и ще успея в България”. По време на тържествената церемония първокурсничката Мария Божинов - възпитаник на IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна, която избра правните науки за свое поприще, отправи благодарност за предоставения ѝ шанс да учи във ВСУ "Черноризец Храбър" и изброи мотивите си да избере да остане да се образова в България, във Варна. Първокурсниците получиха студентските си книжки, а тези от тях, които са приети с най-висок бал, бяха отличени с грамоти и награди.

Бе отбелязано, че 50 от най-добрите свободни университети в света са сключили договори по програмата "Еразъм+". Марго Ларго, студентка от Лиеж, Белгия, която ще се обучава в рамките на настоящия семестър във Варненския свободен университет изрази своите очаквания и благодарност за шанса да учи във Варна.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужиха отец Василий Шаган и отец Илия от Варненска и Великопреславска митрополия.

Областният управител Стоян Пасев отбеляза: „Неслучайно е присъствието на представители на толкова институции от съдебната и изпълнителната власт. Всички ние ви чакаме да завършите, за да поемете управлението след нас. Днес някои от вас прекрачват прага на университета за първи път, някои – за пореден, а трети – за последен. Но всички вие сте носители на новото, на младежкия дух и заслужавате нашето уважение. Пожелавам успех на всички вас и благодаря, че избрахте Варна, България“, допълни Пасев.

От името на общинската администрация в.и.д. кмет на Варна Пейчо Пейчев пожела успех на всички преподаватели и учащи се. „ВСУ "Черноризец Храбър" доказа себе си във времето и в настоящия момент стои на едно от челните места в световното академично семейство“. Пейчев изрази своето задоволство от топлата връзка между университета и община Варна като припомни, че само преди дни на сесия на Общински съвет бяха гласувани преференциални цени за пътуване на студенти в градската мрежа на Варна. По негови думи учебното заведение се наложи като образователна марка. „Творете, развивайте се, овладявайте новите технологии и мечтайте, като не забравяте, че мечтите се сбъдват с много труд и последователност!, бе посланието на Пейчев.

На церемонията, освен студенти и преподаватели, бивши възпитаници, партньори, гости и приятели на Варненския свободен университет присъстваха политици и общественици.

Бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от ректорите на всички варненски висши учебни заведения, както и от университети в страната, училища, колежи и институции.

За празничното настроение по време на първия учебен ден се погрижи Академичният танцов театър на Варненския свободен университет и талантливата студентка Кристина Христова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.