Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Съдействието на София за „нормализиране” на отношенията ЕС-Турция – мисия трудна!

Бойко Борисов и Реджеп ЭрдоганБойко Борисов и Реджеп Эрдоган

На среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща да направи опит за „нормализиране“ на отношенията на ЕС с Турция като прибегне до добрите си връзки с управляващите в тази страна. Вчера Борисов направи посещение в Анкара, което далеч надхвърляше двустранните очаквания. Не само заради обещаното в Берлин, но и поради самия факт, че много скоро, в началото на 2018 г., България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Разговорите на Борисов с премиера Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган потвърдиха, че той наистина е добре приет в южната съседка. Йълдъръм изтъкна, че „добре знае личния принос на Борисов за желанието за асоцииране на Турция в ЕС” и оценява факта, че за разлика от други европейски държави, по отношение на опита за преврат и на референдума в Турция, България е имала адекватни реакции. От своя страна,президентът Ердоган отдели за разговори с българския премиер близо три часа. Но както самият Борисов допускаше още преди визитата, това благоразположение само по себе си е недостатъчно за реализиране на добрите намеренията за нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел.

И наистина, Турция формулира трудни за задоволяване претенции. Премиерът Йълдъръм настоя по време на българското ротационно председателство в първата половина на следващата година визовият режим на ЕС спрямо Турция да бъде отменен, както и да се постигне солиден напредък в преговорите за присъединяването на Анкара към съюза. Борисов, който е напълно наясно с нагласите в ЕС към момента, коментира, че не може да обещае членство на Турция в ЕС и подчерта, че в това отношение всичко зависи от самата Анкара. Но Борисов изрази и оптимизъм, че предвид общата принадлежност към южния фланг на НАТО, големите взаимни изгоди и митническите споразумения, нормализирането на отношенията е възможно и не само той, а и много негови колеги в Европа мислят по този начин. Според Борисов, сега най-важно е ЕС и Турция да се „върнат към добрия тон и толерантността”.

Сдържаността на българския премиер по отношение на претенциите на Анкара не хвърли сянка върху двустранните отношения. Потвърждение за това е обстоятелството, че с президента Ердоган той се договори, ако Турция и ЕС не сключат споразумение за реадмисия на незаконни мигранти, България и Турция да подпишат такъв документ на двустранна основа. Макар само двустранен, такъв документ би благоприятствал и целия ЕС, защото България е негова външна граница по най-проблематичното направление на миграционния натиск към Западна Европа през Турция.

Преди седмица коментирахме, че разговорите на Борисов в Париж и Берлин са дали окуражаващи послания към третото му правителство в началото на неговия мандат. Същото може да кажем сега и по отношение на визитата му в Анкара. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.