Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Трети агент на ГРУ от случая "Скрипал" бе свързан с покушение срещу Гебрев в София

Емилиян Гебрев снимка: dnevnik.bgЕмилиян Гебрев

Агент на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), който засега е известен единствено с псевдонима си, е свързан с покушение през април 2015 г. срещу Емилиян Гебрев, собственикът на компанията "Емко", контролираща русенското предприятие "Дунарит". Преди две седмици седмичникът "Капитал" първи и подробно описа случая и съмненията за нервнопаралитично вещество и участие на ГРУ без да посочва изрично име или псевдоним.

"Сергей Вячеславович Федотов", както сега излиза агентурното му име, е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Късно в четвъртък разследващите групи "Белингкат" (Bellingcat) и "Инсайдър" (The Insider) го свързаха с използването срещу Гебрев в София на нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Двете групи обещават в следващите дни да публикуват подробното разследване.

Според The Insider и Bellingcat "Федотов" получава агентурното си име също като тях през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност. Подобно на "Боширов" и "Петров" в следващите 8 години активно пътува из Европа, Централна Азия и Близкия изток. Той често се появява на места, където се случват важни политически събития. Известното с разследванията си издание "Фонтанка" от Санкт Петербург обърна през октомври внимание на това, че "Федотов", "Боширов" и "Петров" са пътували заедно до Прага през 2014 г. и до Великобритания през 2018 г. по време на покушението срещу Скрипал.

Двете разследващи групи са установили, че "Федотов" е посещавал България точно в дните, когато е отровен Емелиян Гебрев. На 24 април 2015 г. той пристига в Бургас с полет от Москва и има билет за обратен полет на 30 април от София. Но на 28 април той се оказва в Истанбул, където в последния момент си купува билет за руската столица. Това е същият ден, в който с тежко отравяне са настанени в болница Гебрев, синът му Христо и производственият директор в "Дунарит" Валентин Тахчиев.

Лабораторията Verifin на Университета на Хелзинки, специализирана в анализи на химическо оръжие, по-късно установява в техни проби наличие на два вида органофосфати, свидетелстващи, че е използвано нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", пише The Insider.

През май 2015 г. - когато състоянието на Гебрев отново рязко се влошава и той пак попада в болница - "Федотов" отново е за 3 дни в България. Завръщането му в Москва повтаря известната схема - билет за обратен полет, който не се използва, и извършване на отклонение, този път през Сърбия.

Пред двете разследващи групи Гебрев казва, че възможните мотиви за покушението може да са само два - че е доставял оръжие в Украйна, или че Русия може да е искала завода в Русе. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники