Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отново среща на изкуствата в „Аполония“ – 2016

Отново среща на изкуствата в „Аполония“ – 2016

Повече от три десетилетия Празниците на изкуствата „Аполония“ представят най-доброто от българската сцена. И не само това – срещат ни с наши сънародници, които от години живеят в чужбина, подкрепят млади таланти, зареждат публика и участници с позитивизъм и нови идеи. Предстоящото издание (от 1 до 10 септември) отново ще изпълни старинния Созопол с най-различни събития – театър, музика, изобразително изкуство, кино, литература… Основател на „Аполония”, както и на едноименната фондация, е проф. Димо Димов – известен музикант и педагог. Артистичен директор и основен двигател на фестивала е Маргарита Димитрова, която помолихме да очертае акцентите в афиша:

Буквално всеки ден има сериозен акцент, особено, когато говорим за музиката в нашата програма. Всички знаят, че това е изкуството, което най-много представяме вече 32 години. Разнообразието е голямо - класика, поп, джаз, фолклор. Независимо че има събития и на 1-ви, официалното откриване е на 2 септември с концерт на Биг бенда на БНР, диригент Антони Дончев. Солисти са двама прекрасни актьори – Милица Гладнишка и Атанас Сребрев. Радвам, че БНР и БНТ ще излъчват техните изпълнения. На следващия ден Антони Дончев отново има концерт, този път с квартет QuP (Кюп). Джаз пианистът казва, че този проект се различава от всичко, което е правил досега. През годините сме представяли нашите участници в „Евровизия“, затова поканихме Поли Генова, класирала се четвърта тази година. Вярвам, че тя е музикант с добра бъдеща кариера, ведър и слънчев човек, ще се получи хубав концерт, убедена съм. Сред премиерите на „Аполония“ е изявата на класическото трио Димитър Буров – цигулка, Христо Танев – виолончело и Людмил Ангелов – пиано. Програмата им е прекрасна – произведения от Шуберт, Рахманинов, Панчо Владигеров. Великолепното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще чуем на 2 септември. Младата пианистка Виктория Василенко вече е била наш гост, но това беше преди години. Сега – пораснала и с нови завоевания, отново е с много хубава програма – Лист, Моцарт и Прокофиев.

Основната задача на „Аполония” е представянето на българските творци, но не липсват и чуждестранни участници. Сред тях са класическите китаристи Стивън Кавано – Ирландия и Дилън Вон – САЩ на 5 септември. Младите руски музиканти Верустиния Щур-Овчинникова – цигулка и Иля Овчинников – пиано са в програмата на 7 септември. Те са подготвили интересни транскрипции на изключително популярни откъси от опери. Тиери Мейяр джаз трио от Франция свири на 4 септември, а Теодосий Спасов трио е заедно с Теодора Енаке, която е сред най-добрите джаз изпълнители на Румъния.

Винаги държим всички изкуства да бъдат представени по най-добрия начин – продължава г-жа Димитрова. – Тази година липсва балетна постановка в афиша ни, затова пък ще видим спектакъла на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Ще чуем и Иво Папазов с неговия оркестър „Тракия“. В театралната програма сме включили някои от най-добрите постановки от миналия сезон. Радвам се, че ще бъде представен спектакъл като „Мир Вам“ на Документален театър Vox Populi, „Бел ами“ на Малък градски театър „Зад канала“, постановката „Времето е спряло“ на „Театър 199“, „Ничия земя“ на „Народния театър“… Изобщо – едно силно театрално общество. Сред литературните произведения, които представяме, също има няколко пиеси. Една от тях ще има своята премиера – „Авариен изход“ на Силвия Чолева. Това е нашият „Театър на маса“, от който се надяваме драматургичните творби да бъдат забелязани и да намерят реализация на сцена. В Художествената галерия представяме пиеса, която със сигурност знам, че много се харесва на публиката - „Нирвана“ от Константин Илиев. Албена Георгиева и Владимир Пенев – актьорите, които я представиха преди 20 години, сега отново са заедно на сцената в „Нирвана“.

Нов български университет – Документален театър представя „Премълчаното разказано“ – разтърсващ разказ за нелеката семейна съдба на някои жени. Ако се върнем отново към „музикалната „Аполония“, трябва да отбележим, че предстоят концерти на Графа, Д 2 и „Фондацията“, последният – с участието на Бургаска филхармония. Джаз сцената на фестивала представя проекта Jazz&ME 2 на Хилда Казасян, програмата Midnight Sun на Камелия Тодорова и Живко Петров. А последната вечер е концертът „Четири дами пеят джаз“ на Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян и Андрония Попова. Разбира се, Празниците на изкуствата „Аполония“ предлагат още много прекрасни преживявания на своята публика. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.