Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След инспекция на магистрала "Хемус" Борисов съкрати срока за изграждането ѝ с година

Бойко БорисовБойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на магистрала "Хемус" край Ябланица. Заедно с него бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

След като обходи района, шофирайки служебния си автомобил, министър-председателят говори пред журналисти и уточни, че строителството на магистралата ще приключи поне година по-рано. Досега той твърдеше, че "Хемус" ще е готова през 2024 г.

Очакванията на Борисов и Нанков са магистралата да бъде завършена най-късно през 2023 г. Зам.-министърът дори прогнозира, че това може да стане и през 2022 г. Премиерът обясни, че намаляването на срока за изграждането на "Хемус" се дължи на приетите на второ четене в парламента промени в Закона за държавната собственост. Те предвиждат при процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси.

"Две години ни бавеха отчуждаванията, защото навремето така са направили, знаете как са раздадени земеделските земи. Обжалват с години и нищо не може да се случи", обясни Борисов защо се е бавил строежът на магистралата. Той добави, че каквото и да отсъди съдът, правителството ще плати обезщетението за земята, за да не спират строителните дейности. Премиерът изрази надежда президентът Румен Радев да не наложи вето на промените в закона.

По думите му октомври или ноември 2020 г. аутобана вече ще стига близо до Севлиево. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови