Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цели квартали край морето - за продан

Цели квартали край морето - за продан

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се продават или се отдават под наем. В морския град има повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра - сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Сред очакванията в бранша са, частни съдебни изпълнители да обяват за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити.

„Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително“, казва брокерът Николина Димитрова.

Купувачи за тези терени обаче няма, отчитат в бранша. Руснаците закупили имоти по Черноморието пък масово продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е заради коронавируса, а заради икономически причини смятат брокери.

„Има някои които са теглили кредити там за да купят тук. И като се прекара кредита през рубла-евро и им излиза неизгодно. И са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят“, казва Петя Симеонова, жител на Поморие.

„Над 5 хиляди апартамента са закупени от руски граждани но при така създалата се ситуация започна един отлив и руските граждани вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е че се проявява интерес от българи които да закупят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце пясък има нещо друго което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се оттеглят от пазара за недвижими имоти, обаче българи със спестявания инвестират смело в имоти. В бранша отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия, и още повече терени край морето в близост до града.

„По Черноморието бих казала че най-много се търси в Бургас. Това е града който е концентриран на търсене почти отвсякъде. Може да са чужденци хора, може да са от Хасково, може от Ямбол от където и да са, града е хубав, добре е разположен между южното и северно черноморие. Така че, бих казала че ако гледаме Черноморието най-голямото търсене е в Бургас“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната, накара много българи да инвестират точно в имоти. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит.

„Търсенето беше насочено предимно към Созопол, не изключваме сделките които се случиха в Поморие, в Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите изпитвали тревоги от обезценяване на парите им и предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

„Другата цел е с цел инвестиция да отдадат под наем. Тъй като имотът е една такава стока, която никога не губи цената си както златото“, казват от бранша.

Там отчитат и липсата на англичаните, които традиционно купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чийто желание за покупка на имот в Европа е свързан най-вече с бизнес. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники