Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Хърватия договориха общи позиции в сферите на миграционната криза, разширяването на ЕС и членството в Шенген

България и Хърватия договориха общи позиции в сферите на миграционната криза, разширяването на ЕС и членството в Шенген

„Координираните позиции на България и Хърватия, както и на страните в региона на Централна и Източна Европа, са от приоритетно значение за справяне с общите предизвикателства, пред които е изправен ЕС“. Това заяви министър Даниел Митов по време на среща с хърватския си колега д-р Миро Ковач, която се осъществи в рамките на двудневното официално посещение на българския първи дипломат в Република Хърватия.

По време на разговорите двамата външни министри обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани, миграционната криза, актуалните въпроси от международния дневен ред, както и двустранните отношения между България и Хърватия.

Изключително важно за България и Хърватия е държавите от Западните Балкани да напредват по пътя на реформите и европейската интеграция. За поддържането на регионалния мир и стабилност и присъединяването на страните от региона към ЕС и НАТО е необходимо обаче изпълнение на всички критерии. Около това мнение се обединиха министър Митов и министър Ковач, като българският първи дипломат заяви, че страната ни разчита на съдействието на Република Хърватия в ролята й на свързващо звено към региона и успешен актуален модел за присъединяване към ЕС.  

Двамата министри обсъдиха и въпроси от взаимен интерес в рамките на ЕС, като потвърдиха сходните си позициите по енергийните въпроси. „Разработването на интерконекторните връзки е от изключителна важност за диверсифицирането на доставките на газ за нашите страни, за региона и за Европа”, подчертаха министър Митов и министър Ковач. Те споделиха и общите цели на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната, като потвърдиха последователна и взаимна подкрепа в тези процеси.

„България високо цени сътрудничеството с Хърватия в рамките на ПСЮИЕ. Оценяваме конструктивната роля на страната за укрепване на сигурността в региона и за насърчаване на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани”, заяви в контекста на дискусията относно регионалното сътрудничество министър Митов. От думите му стана ясно още, че България и Хърватия ще работят по въпроса за разширяването на икономическите, комуникационните и културно-образователните връзки между двете страни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.