Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българската армия има проблеми, но не бива да я подценяваме

Българската армия има проблеми, но не бива да я подценяваме

Българската армия има своите проблеми, които са дълбоко известни. Няма достатъчно модерна техника, няма достатъчно наличен състав, но по-важното е какво трябва да направим занапред, каква е нашата цел, каза днес по БНТ началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Българската армия не бива да я подценяваме поради простия факт, че там служат прекрасни момчета и момичета, посочи генералът.

"В армията има криза с оборудването. Лошото е, че проблемите се събраха накуп и за трите вида въоръжени сили. Хубаво е, че имаме и нова техника, и планове за модернизация, който обхващат едновременно и Сухопътните войски, авиацията и флота", каза днес по БНТ началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Той поясни, че всички проекти за модернизация са били одобрени от Съвета по отбрана, а два вече са минали и през Министерски съвет и са в парламента. Става въпрос за плановете за покупка на нови бойни самолети и фрегати.

Генерал-лейтенант Попов не скри, че най-наложителна е подмяната на техниката в авиацията. Той допълни, че България се нуждае от многоцелеви самолет, който може да защитава въздушните граници на страната, но и има възможности за оказване на поддръжка на сухопътните войски и флота. "Нашата цел е да се закупият 16 броя изтребители", допълни началникът на отбраната.

В отговор на въпрос той заяви, че на България и липсва подводница, но засега не се мисли за покупката на такава. "Трябва да си подредим приоритетите. За сега за подводница не става въпрос, след години очевидно ще ни трябва, защото това е изключително възпиращо оръжие", каза още началникът на отбраната.

По отношение на незапълнените щатни места в армията генерал-лейтенант Константин Попов посочи, че основна причина за него е недофинасирането. Друга причина е пенсионирането на офицерите.

"Важно е как попълваме армията. Един военнослужещ, особено офицер, не се подготвя за година, две. Обявили сме конкурс за 500 човека. Търсят се решения, включително с промени в закона", посочи генералът.

Според него хората са най-ценният капитал на армията и основната задача на командирите е да мотивират подчинените си. "Мотивацията е победа", обобщи генерал-лейтенант Константин Попов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники