Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Росен Плевнелиев: Не виждам бъдещето на България в Казахските степи

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Не виждам бъдещето на България в Казахските степи. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за НТВ във връзка с отношенията на България и Русия.

По думите му, за да решиш един проблем, трябва да го посочиш, трябва да имаш позиция и мнение. „Освен, че го посочвам имам позиция и това е от началото и така ще бъде до края. Считам, че това помага, когато е трудно и когато е тежко, трябва да се знае кой кой е, кой за какво се бори”, заяви държавният глава и добави, че лично той не вижда бъдещето на България в Казахските степи по никакъв начин. „Не вижда също така и не съм съгласен с това България да бъде една трета страна в един безумен, безсмислен и никому ненужен за нас спор между две бивши империи на изток от нас. Не е това нашият спор, не е това е нашата посока. Когато две бивши империи спорят, ти се дръж като европеец. Ние сме европейци, не сме в степите”, коментира президентът.

„В енергетиката корупцията трябва да бъде разкрита от компетентните органи. Казусът Белене – сега ни осъдиха да платим 550 млн. евро., преди това бяха налети десетки милиони. А се оказа сега, че няма договори. Къде са отговорните, кой е отговорен, че е действано по този начин – да се налеят толкова милиарди без договор. Би ми се искало именно Георги Първанов да обясни за големия шлем, да обясни каква е позицията му по проблемите в Украйна. Крайно време е да излязат и да говорят, да обяснят”, каза Плевнелиев.  Трябва да се говори откровено по тези проблеми – и в енергетиката , и в банковия сектор. И казусът КТБ, и Белене трябва да бъде обяснен на народа.

Във връзка с обвиненията, че е последовател на проамериканската политика, той посочи, че има още много време и още много вода ще изтече до края на този мандат. „До последния ден ще работя на високи обороти и не мисля и не ме интересуват какви ще са следващите позиции. Но и ще кажа само едно изречение за бъдещето - ще правя това, което досега правих. Ще продължа да бъда посветен на демокрацията и европейското развитие на България. Позицията няма толкова голямо значение”, заяви държавният глава.

Попитан дали с премиера Бойко Борисов са имали конфликт във връзка с отношението ни с Русия, президентът посочи, че не са имали такива. „Много често съм бил на различни позиции, но в крайна сметка аз и министър-председателят сме добри приятели, аз и ПП ГЕРБ ще свършим този мандат по един коректен и достоен начин”, каза той. По думите му, няма никакъв проблем да има различни позиции и когато тези позиции са принципни и добре обосновани не се получават врагове и няма драми. Държавният глава уточни, че с министър-председателя действат национално отговорно, заедно. „Ето сега заминавам за НАТО, среща на върха, много ще се изпише, много ще се говори, истината е една. Ние имаме една обща позиция, тя е непоклатима, тя е обща и това е добре за България”, заяви президентът. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники