Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: България и Гърция имат обща воля за справяне с всяко предизвикателство, пред което сме изправени

Николай Ненчев и Панайотис КаменосНиколай Ненчев и Панайотис Каменос

Министрите на отбраната на България и Гърция Николай Ненчев и Панайотис Каменос проведоха среща днес, 26 юли, в рамките на официалната визита на министър Каменос в страната ни. „Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, на зачестяващите напоследък терористични актове. Съгласихме се да проведем съвместно учение на нашите Специални части на българо-гръцката граница, с което ще демонстрираме единство и сила“, каза след приключването на двустранните разговори министър Ненчев. Той заяви, че двете ни страни споделят позицията, че не опазват единствено собствените си граници, а тези на Европейския съюз.

По време на срещата е постигнато съгласие за изразяване на общи становища по конкретни въпроси както пред Европейския съюз, така и на предстоящата през октомври среща на НАТО. От гръцка страна е заявена готовност да бъде подкрепено евентуално искане на България за засилване на присъствието на сили на Алианса в акваторията на Черно море, с оглед възпиране на насочени към територията на страната ни бежански потоци. „Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени“, каза министър Ненчев.

„България и Гърция са стоманена връзка между Запада и Изтока. Тясното ни отбранително сътрудничество, общата ни позиция в Европейския съюз и НАТО очертават една политика на стабилността за Средиземноморието, Европа и целия Западен свят“, заяви министърът на националната отбрана на Гърция. Той акцентира върху съвместните усилия, които се полагат за справяне с миграционния проблем. „Като уважаваме човешките права, сме длъжни да работим заедно с цел – от една страна да гарантираме човешкия живот, а от друга страна – да се спре тази вълна към Запада“, каза още министър Каменос и заяви, че България и Гърция очакват да получат нужната подкрепа от ЕС и НАТО.

По време на срещата между двете делегации бяха обсъдени и въпроси, свързани с отбранителната индустрия, военната информация и разузнаване.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.