Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Масоните в съдебната власт бяха задължени да се разкрият

Народное собрание Болгарииснимка: dariknews.bgНародное собрание Болгарии

В сряда парламентът с внушително мнозинство реши да задължи членовете на тайни организации и общества, включително масонски ложи, да се разкрият. До това решение се стигна след дебат, продължил близо час и половина. В крайна сметка общо 138 гласуваха “за“, а петима бяха “въздържал се“. Нямаше "против".

Това няма да води автоматично до отстраняване от съдебната система, за каквото настояваше Министерството на правосъдието. Решението дали членството в тайни организации води до съмнения в независимостта на магистратите ще се взема от етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Тя има пълната оперативна свобода да реши, че масонството е напълно съвместимо с работата като магистрат.

Правосъдният министър Екатерина Захариева благодари на депутатите, че все пак са гласували в полза на разкриването на членството в тайни общества. “Ако се докаже, че членството в някоя организация може да доведе до дейности, които накърняват независимостта на магистрата, то това трябва да доведе до обявяване на несъвместимост“, каза тя и призова за включването на този текст в закони, които засягат министрите, заместник-министрите и депутатите. / Mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники